E-sigaretten onterecht beschuldigd

Het zal u vast niet zijn ontgaan: krantenkoppen als ‘Vapen veroorzaakt nieuwe longziekte’, ‘Stoppen met roken van e-sigaretten’ en ‘Leidde e-sigaret tot longziekte in de VS?’ waren de afgelopen weken prominent zichtbaar op de voorpagina van verschillende Nederlandse kranten. Is de e-sigaret daadwerkelijk de boosdoener of heeft het een andere oorzaak?

Tot een aantal weken geleden was er nog nooit een melding geweest van longziektes als gevolg van e-sigaretgebruik. Nu opeens is binnen een kort tijdsbestek een zeer specifieke groep personen in de Verenigde Staten negatief in aanraking gekomen met de e-sigaret, omdat die was gevuld met een illegale vloeistof. De personen die ziek zijn geworden na gebruik van deze vloeistof hebben de leeftijd van 18 tot 49 jaar oud. In de meeste gevallen gaat het om tieners of jong volwassenen die meer geneigd zijn om risicovol gedrag te vertonen.

Deze groep heeft een e-sigaret gebruikt die was gevuld met een vloeistof die cannabis/THC bevat. Het gebruik van cannabis/THC in e-liquids is illegaal en wordt door geen enkele overheid aanvaard. In Nederland is de stof dan ook geplaatst op lijst I van de Opiumwet en ook daarom verboden.

In Nederland strenge controle door NVWA

De e-sigaretten en liquids die sinds 2007 op de (legale) markt te verkrijgen zijn, kunnen en mogen niet in verband worden gebracht met de illegale THC/cannabis houdende cartridges die sinds deze zomer opduiken in de Verenigde Staten. De e-liquids die verkrijgbaar zijn op de Nederlandse en de Europese markten voldoen aan hoge kwaliteitstandaarden. De e-sigaret en bijbehorende e-liquids vallen in Europa onder de tabaksproductenrichtlijn en binnen Nederland onder de Tabaks- en rookwarenwet.

Ingrediënten zoals cannabis/THC-olie en vitamine E-acetaat zijn verboden in e-liquids. THC-olie valt zelfs onder de noemer harddrugs in Nederland en kan dus nooit voorkomen in e-liquids die aangekocht worden via de officiële Retail kanalen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voert regelmatig strenge controles uit binnen de e-sigaretbranche, waarbij monsters worden genomen van e-liquids en de inhoud van e-liquids wordt onderzocht. Dit wordt gedaan om te onderzoeken of bedrijven zich daadwerkelijk aan de regels houden en illegale praktijken tegen te gaan.

Ons advies:

Vul de e-sigaret enkel met de daarvoor bestemde vloeistof die afkomstig is van een gerenommeerde fabrikant (en NIET ‘van de straat’).

Bronnen:

Bokios, T. (2019).
Brothers arrested after $1.5 million THC cartridge operation discovered in Kenosha County. CBS 58. Geraadpleegd op 13 september 2019.

Farsalinos, K. (2019, 5 september).
The emotional and irrational hysteria in the US about the “vaping-related” (or cannabis-related?) lung disease that goes far beyond confirmation bias. Geraadpleegd op 13 september 2019.

McNeill, A., Brose, L. S., Calder, R., Hitchman, S. C., Hajek, P., & McRobbie, H. (2015).
E-cigarettes: an evidence update. Public Health England, 3. Geraadpleegd op 13 september 2019.

New York State Department of Health (2019).
Get the Facts – Electronic Cigarettes (E-cigarettes) and Similar Vapor Products. NYSDOH. Geraadpleegd op 13 september 2019.

Rijksoverheid. (z.d.).
Regels voor de e-sigaret. Rijksoverheid. Geraadpleegd op 13 september 2019.

RIVM. (z.d.). Over RIVM
RIVM. Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Geraadpleegd op 13 september 2019.